måndag 8 april 2013

USA fast i drömmen om förstaslag

USA har inte övergett läran om förebyggande kärnvapenanfall på Ryssland
och Kina, förklarade Rysslands tidigare generalstabschef armégeneral
Jurij Balujevskij under ett rundabordssamtal på tisdagen.Orsaken till att USA satsar på en missilsköld är att de vill minimera antalet missiler som kan slå tillbaka efter ett preventivt förstaslag: "De hoppas att högst 100 missiler istället för 1 500 eller 2 000 kommer att slå tillbaka, och enligt deras 'vildaste dröm' ska de 100 missilerna kunna stoppas på vägen och göra landet osårbart efter ett förstaslag", sa Balujevskij.

USA spenderar årligen cirka 10 miljarder dollar på sitt missilförsvar, sa han, "en vacker slant".

Generalöverste Viktor Jesin vid de ryska missilstyrkorna var pessimistisk om möjligheterna att "tala USA till rätta". Alla försök att påverka det amerikanska missilförsvarsprojektet är dömda att misslyckas. "Vare sig vi vill det eller inte, kommer amerikanerna bygga sitt missilförsvar. Vi kommer inte att få dem att sluta. Varje försök att tvinga amerikanerna att överge eller åtminstone underteckna ett nytt fördrag om missilförsvar är fåfängt", sade han.

Slutsatsen är naturligtvis att Ryssland måste bygga ut sina missilstyrkor för att kunna stå emot ett förstaslag och utdela ett andraslag.

I senaste numret av "Bulletin of the Atomic Scientists" granskas myten att president Reagan tvingade Sovjetunionen på knä med satsningen på "stjärnornas krig".

"Det misslyckades i nästan varenda avseende att nå sitt mål", skriver den USA-baserade forskaren Pavel Podvig i tidskriften. "Det åstadkom aldrig något som liknade ett fungerande försvarssystem, det var kontraproduktivt som förhandlingsobjekt, och det förde inte slutet på det kalla kriget närmare. Om det lyckades med något var det att skapa en illusion av att missilförsvar är ett svar på säkerhetsproblem i den nukleära världen. Det är det inte, även om det kan ta ytterligare 30 år för politikerna att erkänna detta".

interfaks-avn 2/4, http://thebulletin.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar