måndag 6 januari 2020

Polen vill förbjuda "rysk" historieversion

Praktiskt taget varenda grav sten över någon av de 600 000 sovjetsoldater som stupade för
Polens befrielse har idag vandaliserats. EU:s resolution från 28/9 2019 framhåller
det som något bra att minnesmärken från "totalitarismen" utplånas.
Polen kommer att lagstifta mot vad som beskrivs som "Rysslands tolkning" av andra världskrigets historia.

Det säger i ett meddelande på Twitter vice talmannen för den polska sejmen Malgožata Kidava Blonska.

Enligt henne kommer lagförslaget om "att undertrycka Rysslands försök att tolka historien och förtala Polen" att läggas fram vid nästa möte i det polska parlamentet.

”För att kampen mot lögner om Polen och historien ska bära frukt måste den bedrivas ständigt och envist,” sade Kidawa Blonska.

Som chef för partiet "Lag och rättvisas" fraktion  sa Ryszard Terletski att sejmens utskott för utrikespolitik nu arbetar med ett motsvarande dokument. Enligt honom är det planerat att arbetet med det kommer att slutföras på onsdag.

"Alla ledamöter kan delta," skrev Terletsky på Twitter.

I Polen är de inte nöjda med de senaste uttalandena från Vladimir Putin, som kallade Polens ambassadör till det nazistiska Tyskland, Jozef Lipski, "en skurk och ett antisemitiskt svin."

Detta sedan han läst upp ett tyskt diplomatiskt protokoll där den polske diplomaten uttalade stöd för  Adolf Hitler och dennes idé att skicka polska judar till Afrika "för utrotning och förintelse" och lovade att resa ett monument till Hitler i Warszawa för detta.

Efter dessa ord från Putin kallade det polska utrikesministeriet upp den ryska ambassadören Sergej Andrejev för en "tuff" konversation med direktören för polska UD:s östavdelning.
 
Det ryska judiska samfundet tackar Putin för att ha kritiserat den polska ambassadören Lipski.
Statsdumans talman Vjatjeslav Volodin uppmanade Warszawa att be om ursäkt för Lipskis uttalanden och utrikesministeriets talesman Maria Zacharova sa att det var oacceptabelt att skriva om historien för att passa den nuvarande politiska situationen.

ria-novosti 7/1Ang. vandaliserade krigsmonument i Polen, se här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar