måndag 6 januari 2020

Polen vill förbjuda "rysk" historieversion

Praktiskt taget varenda grav sten över någon av de 600 000 sovjetsoldater som stupade för
Polens befrielse har idag vandaliserats. EU:s resolution från 28/9 2019 framhåller
det som något bra att minnesmärken från "totalitarismen" utplånas.
Polen kommer att lagstifta mot vad som beskrivs som "Rysslands tolkning" av andra världskrigets historia.

Det säger i ett meddelande på Twitter vice talmannen för den polska sejmen Malgožata Kidava Blonska.

Enligt henne kommer lagförslaget om "att undertrycka Rysslands försök att tolka historien och förtala Polen" att läggas fram vid nästa möte i det polska parlamentet.

”För att kampen mot lögner om Polen och historien ska bära frukt måste den bedrivas ständigt och envist,” sade Kidawa Blonska.

Som chef för partiet "Lag och rättvisas" fraktion  sa Ryszard Terletski att sejmens utskott för utrikespolitik nu arbetar med ett motsvarande dokument. Enligt honom är det planerat att arbetet med det kommer att slutföras på onsdag.

"Alla ledamöter kan delta," skrev Terletsky på Twitter.

I Polen är de inte nöjda med de senaste uttalandena från Vladimir Putin, som kallade Polens ambassadör till det nazistiska Tyskland, Jozef Lipski, "en skurk och ett antisemitiskt svin."

Detta sedan han läst upp ett tyskt diplomatiskt protokoll där den polske diplomaten uttalade stöd för  Adolf Hitler och dennes idé att skicka polska judar till Afrika "för utrotning och förintelse" och lovade att resa ett monument till Hitler i Warszawa för detta.

Efter dessa ord från Putin kallade det polska utrikesministeriet upp den ryska ambassadören Sergej Andrejev för en "tuff" konversation med direktören för polska UD:s östavdelning.
 
Det ryska judiska samfundet tackar Putin för att ha kritiserat den polska ambassadören Lipski.
Statsdumans talman Vjatjeslav Volodin uppmanade Warszawa att be om ursäkt för Lipskis uttalanden och utrikesministeriets talesman Maria Zacharova sa att det var oacceptabelt att skriva om historien för att passa den nuvarande politiska situationen.

ria-novosti 7/1Ang. vandaliserade krigsmonument i Polen, se här.

1 kommentar:

 1. Numera är Polen ett huvudvärk för EU. EU vill villkora överstatlig lag kopplat till all framtida fördelningbudget inom EU. Covid-19 används som murbräcka för detta och lagarna idag handlar om främst fördelning av invandring. Det är Polen och Ungern som vägrar detta trots att de gick med på Lissabonfördraget som är överstatlig lagstiftande förtäckt som ”demokratisering”.

  Polen måste således rätta sig efter sina herrar i Bryssel och börja ta emot avstjälpning av afrikanska och arabiska invandrare från främst Frankrike, Tyskland och Italien.

  För Polacker kan det vara värt att fundera på vad det var som skedde 1938 - 1945 för inte är det så att Polen har belägg för att Ryssar besköt en Polack. Inte heller att Ryssland tog till fånga en enda Polack. Inte ens att Ryssland lagstiftade något i Polen, det gjorde Polska kommunister så bra själva.

  Nä vad det handlar om är att Polackerna sörjer ”Stor-Polen” där Polackerna var styrande kring delar av Litauen, Vitryssland, Moldavien och kanske också Tjeckien (som de för övrigt Invaderade ihop med Tyskland).

  Denna Ultranationalism som Polen sörjer är numera EUs huvudvärk

  SvaraRadera