söndag 9 juni 2013

Ryska under: Pajtnitskijkören


TV-kanalen Rossija 24 sände i lördags en intervju med Aleksandra Andrejevna Permjakova, konstnärlig ledare för Pjatnitskijkören, som fyllde 100 år 2011.

Aleksandra Andrejevna började sin karriär som en vanlig artist i kören, och leder den sedan 1989. I intervjun berättar hon öppenhjärtigt om sammanbrottet som följde på perestrojkan. Den anrika kören rasade ihop "när alla värderingar ställdes på huvudet" och till sist återstod bara 40 personer som ville fortsätta arbetet.


Men kören räddades och upplever idag en ny glansperiod. Pjatnitskijkören är åter eftertraktade gäster i konsertprogram jorden runt. Att kören ställer extremt höga krav på kvalitet bevisas av att yrket ofta går i arv. A.A. Permjakova ärvde det av sin mor och i TV-programmet medverkar hennes dotter, även hon Aleksandra.

Fram till 1917 bestod kören av "amatörer". Efter oktoberrevolutionen blev verksamheten statsstödd och alla körmedlemmar fick flytta till en permanent bostad i Moskva.

Under andra världskriget spelade kören stor roll för frontmoralen. Sången "Oj, tumany moi" (Å, mina dimmor) av V G Zacharov var en hymn till partisanerna. Flera långfilmer har gjorts om kören, som besökt ett 40-tal länder.

Grunden för repertoaren är ryska folksånger, dans och musik och man anstränger sig för att återge de ursprungliga ljuden med en rad folkinstrument, alltsammans i en anda av kyskhet, enkelhet, storslagenhet och uppriktighet.

http://tema-resurs.ru/video/iskusstvo/32927-smotret-video-onlajn-permjakova-aleksandra-andreevna-hor-pjatnitskogo.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar