tisdag 19 november 2019

Nya ”bevis” om MH-17Enligt det ryska utrikesdepartementet är de inspelningar som den 14 november offentliggjordes av den ”internationella undersökningsgruppen” (JIT) i fallet med det nedskjutna malaysiska passagerarplanet MH-17 förfalskningar. 

De nya ”ljudbevisen” kommer naturligtvis från Ukrainas säkerhetstjänst som många gånger tidigare beslagits med förfalskningar (se videon ovan från juli 2019).


Redan vid en snabb bekantskap med inspelningarna skiner det teatraliska igenom:

Rysk officer 1: ”Vi får också order från Moskva. Det är samma sak med oss.” 
Rysk officer 2: ”Men det är FSB i ditt fall? Eller hur?” 
Rysk officer 1: ”Ja.” 
Rysk officer 2: ”Och det är GRU i vårt fall. Det är den enda skillnaden.”

Och så vidare, med ett enda syfte, att få Kreml att framstå som direkt ansvarig för nedskjutningen. Tydliga omnämnanden – bara alltför tydliga för att vara trovärdiga - görs av order från Rysslands försvarsminister Sjojgu och den dåvarande chefen för presidentadministrationen Surkov.

Liknande uppenbart förfalskade ”ljudbevis” presenterades redan 2014 (se bl.a. https://www.youtube.com/ watch?v=ZJnD1wgofYM). De nya inspelningarna skiljer sig dock på en punkt. Det talas ingenstans direkt om att rysk militär eller militär från de självutropade republikerna LNR och DNR skulle ha genomfört nedskjutningen.

Följaktligen blir det svårt att lägga inspelningarna till grund för det planerade åtalet i en distriktsdomstol i Haag. Problematiskt för åtalet blir också att Ukraina inte har offentliggjort vare sig inspelad trafik mellan flygledning och flygplan eller radardata (USA har heller inte offentliggjort satellitdata), liksom att flygplanets hemland, Malaysia, fördömer de holländska utredarnas politisering och mordanklagelser mot namngivna ryssar som ”löjliga (https://www.bbc.com/news/world-europe-48702115).

Rättegången, som inleds vid en distriktsdomstol i Haag den 9 mars 2020, planeras att bli en stor och årslång skådeprocess mot Ryssland. Domstolen har avsatt ca 150 dagar till att behandla åtalet mot ett antal utpekade ryssar. Ryssland erkänner inte domstolens jurisdiktion, i synnerhet som det inte har tillåtits delta i den ”internationella” utredningen.

pravda.ru 18/11, Ryska posten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar