måndag 21 oktober 2013

Europadomstolen friar Ryssland

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har fastställt Ryssland inte kränker rättigheterna för de anhöriga till Katynmassakerns offer.

Den europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna ( ECHR ) meddelade på måndagen sin slutliga dom i målet som väckts av 15 anhöriga till Katynmassakerns offren, som anklagade Ryssland för att ha genomfört en otillräcklig utredning av tragedin, som utspelades under  andra världskriget.
Enligt den polska versionen dödade den sovjetiska säkerhetstjänsten (NKVD) , utan rättegång , ca 22 000 polska krigsfångar och begravde dem i massgravar 1940. De flesta avrättningar skulle ha ägt rum i Katynskogen nära staden Smolensk. Under den tyska ockupationen av området förevisades gravar, men den sovjetiska sidan sade då att polackerna avrättats av tyskarna hösten 1941.

ECHR säger att den saknar behörighet att verifiera lämpligheten av den ryska utredningen av händelser som ägt rum tio år innan den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna antogs .
Anhöriga till de Katyn offren anklagade Ryssland för "omänsklig eller förnedrande behandling", med hänvisning till artikel 3 i konventionen .


När Ryssland anslöt sig till konventionen år 1998 redan hade Gorbatjov- och Jeltsinregimerna offentligt anslutit sig till den polska versionen, som dock aldrig vunnit något rättsligt erkännande i Ryssland.

Ordförande i Sovjetunionen, Michail Gorbatjov , bad om ursäkt för det polska folket, och Rysslands president Boris Jeltsin beordrade några av de hemliga dokument med anknytning till Katyn målet att släppas till historiker.

Emellertid fann domstolen att Ryssland gjort sig skyldigt till ett brott mot artikel 38 i konventionen (skyldighet att tillhandahålla nödvändiga bekvämligheter för prövningen av ärendet) när det vägrade att lämna ut en kopia av 2004 års beslut att stoppa Katynutredningen.

Beslutet att avsluta undersökningen klassificerades som "strängt hemligt", tillsammans med 36 av totalt 183 volymer av Katyndokument.

I november 2010 antog den ryska statsduman, den undre kammaren i parlamentet, ett uttalande som påstod att avrättningar av polska medborgare nära Katyn 1940 genomfördes på direkt order av Josef Stalin och andra sovjetiska ledare.


En kommunistisk dumadeputerad, Viktor Iljuchin, hävdade dock in i det sista (han avled 2012) att "erkännandet" byggde på förfalskade dokument och i en TV-dokumentär kunde han förevisa en hemlig fabrik för tillverkning av komprometterande historiska dokument.Get Adobe Flash player


Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar